Είσαι άνω των 18 ετών;

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Για να συνεχίσεις, πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.
Με την είσοδό σας σε αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η απλότητα είναι ο πλούτος μας

Η κρητική κουζίνα είναι μια υγιεινή και γευστική κουζίνα που αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γεωγραφία του νησιού. Είναι βασισμένη στα αγαθά που προσφέρει το νησί. Πρόκειται για έναν τόπο αυτάρκη, με πλούσια γαστρονομική παράδοση με την δική της ξεχωριστή ταυτότητα.

Το νησί διαθέτει μεγάλο αριθμό προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ υψηλής ποιότητας. Εκτός από το κρασί σημαντικά προϊόντα της κρητικής γης είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, το κίτρο και πολλά ακόμα φρούτα, τα τυριά, τα λουκάνικα και το απάκι, τα άγρια χόρτα, το μέλι και τα παξιμάδια. Στην κρητική κουζίνα χρησιμοποιούνται βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, το κύμινο, το δίκταμο και ο μάραθος. Στα βουνά της Κρήτης βόσκουν αιγοπρόβατα που επωφελούνται από τη μοναδική χλωρίδα του νησιού και έτσι το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο και πιο υγιεινό.

Στην κουζίνα δίνεται ιδιαίτερη βάση στην τέχνη του μαγειρέματος και στα απλά και φρέσκα υλικά.

Η κρητική διατροφή, που έχει τις ρίζες της στο μινωικό πολιτισμό, και ακολουθείτε μέχρι σήμερα, έχει μελετηθεί εκτενώς από επιστήμονες και θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές διατροφές στον κόσμο.

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της κρητικής διατροφής είναι η χρήση του ελαιολάδου αλλά και προϊόντων όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα, τα φρούτα και το μέλι.

Με όλα αυτά τα αγνά υλικά οι κρητικοί δημιουργούν νόστιμα φαγητά που συνδυάζονται με τα τοπικά κρασιά και δημιουργούν υπέροχες γαστρονομικές εμπειρίες. Τα κρητικά τραπέζια είναι φιλόξενα και γεμίζουν με πολλά διαφορετικά εδέσματα. Κάποια στολίζουν το καθημερινό τραπέζι, άλλα έχουν συνδυαστεί με τις πιο γιορτινές περιστάσεις.

Ο ντάκος, οι χοχλιοί, οι σφακιανές πίτες, τα ντολμαδάκια, η στάκα, το κουνέλι, τα σιουφιχτά, το σταμναγκάθι, , η κρητική γραβέρια, το γαμοπίλαφο, το αντικριστό, το κατσικίτσιο κότσι με χόρτα είναι μόνο κάποια παραδείγματα πιάτων που μπορείτε να συναντήσετε σε ένα κρητικό τραπέζι δίπλα σε ένα Βιδιανό, ένα Λιάτικο, ένα Θραψαθήρι ή μία Μανδηλαριά.

Η κρητική κουζίνα είναι επίσης γνωστή για τα επιδόρπια της, τα οποία παρασκευάζονται με τοπικά υλικά όπως το μέλι, οι ξηροί καρποί και το τυρί. Τα καλτσούνια, τα ξεροτήγανα και τα γλυκά του κουταλιού είναι μόνο κάποια παραδείγματα.