Είσαι άνω των 18 ετών;

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Για να συνεχίσεις, πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.
Με την είσοδό σας σε αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας

TO TERROIR

Η γη και το κλίμα μας ευνοεί

Οι αμπελώνες στο Βενεράτο και την ευρύτερη περιοχή των Δαφνών βρίσκονται σε υψόμετρο από 400 έως 550μέτρα. Εκτείνονται κυρίως σε πλαγιές με βορινή έκθεση. Οι ορεινοί όγκοι που υπάρχουν στην περιοχή δημιουργούν μία πολύπλοκη τοπογραφία.

Ο ήλιος, από τις πρώτες πρωινές ώρες, και η θαλάσσια αύρα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικρόκλιμα για την καλλιέργεια του αμπελιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τις μεσημεριανές ώρες έχει  ζέστη στους αμπελώνες, αλλά από τις απογευματινές ώρες το θαλασσινό αεράκι που πνέει από το Αιγαίο Πέλαγος δροσίζει. Το μεγάλο ημερήσιο εύρος που συχνά ξεπερνάει και τους 14 C, ευνοεί την παραγωγή κρασιών με φρέσκα αρώματα αλλά τις υψηλές οξύτητες.

Λόγω της εγγύτητας με την θάλασσα και του μελτεμιού οι θερμοκρασίες ακόμα και το καλοκαίρι δεν φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα Αστερούσια ‘Ορη προστατεύουν την περιοχή μπλοκάροντας τις θερμές αέριες μάζες (λίβας) που έρχονται από την Αφρική.

Τα εδάφη είναι κυρίως ασβεστολιθικά και άγονα που κάνουν τα φυτά μας να προσπαθούν περισσότερο. Οι ρίζες αναγκάζονται να εισχωρήσουν βαθιά προκειμένου να βρούν νερό. Ένα ακόμα στοιχείο επίσης του terroir είναι ο ποταμός Απόλλωνας που διασχίζει τους αμπελώνες γύρω από το Βενεράτο και έχει νερό όλο το χρόνο.

Βασικό ρόλο παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Λόγω της ορεινής τοπογραφίας όλες οι εργασίες στο αμπέλι καθώς και ο τρύγος γίνονται χειρωνακτικά.