Είσαι άνω των 18 ετών;

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Για να συνεχίσεις, πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.
Με την είσοδό σας σε αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας

ΤΟ ΒΕΝΕΡΑΤΟ

Oι ρίζες μας

Το Βενεράτο είναι ένα χωριό που βρίσκεται στα 320  μέτρα υψόμετρο στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα και περιβάλλεται από πανέμορφα αμπελοτόπια και ελαιώνες. Το χωριό απέχει σχεδόν 20  χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου.

Είναι ένας γενναιόδωρος τόπος που προικίζει τα κρασιά μας με μοναδική αξία, προσωπικότητα και τέλεια ισορροπία με τη γύρω φύση.

Το Βενεράτο είναι μια περιοχή γεμάτη ιστορία και φυσική ομορφιά. Η ονομασία του χωριού είναι βενετική, καθώς αποτελούσε θέρετρο των αρχόντων της Βενετίας.  Η περιοχή υπήρξε σημαντικό αμπελοοινικό κέντρο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας όπως αποδεικνύεται από τα αρχαϊκά και ρωμαϊκά  λαξευτά πατητήρια που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαρχία Μαλεβιζίου ήταν γνωστή για τα περίφημα γλυκά κρασιά Μαλβαζία.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Παλιανής, μια απόδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς. Στην περιοχή βρισκόταν και ο ναός του Απόλλωνας από τον οποίο παίρνει το όνομα ο ποταμός Απόλλωνας που αποτελεί παραπόταμο του Διακονάρη ποταμού. Ο Απόλλωνας διασχίζει το εκπληκτικό “Φαράγγι του Βενεράτου”, που βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό και στο μοναστήρι της Παλιανής έχοντας νερό όλο τον χρόνο. Το φαράγγι αυτό δημιουργεί ένα πολύ όμορφο και γραφικό σκηνικό που μπορεί να απολαύσει κάθε επισκέπτης.