Είσαι άνω των 18 ετών;

Tο περιεχόμενο της ιστοσελίδας απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Για να συνεχίσεις, πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών.
Με την είσοδό σας σε αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Οικογενειακή Υπόθεση

Η Ιδαία οινοποιητική είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που δημιουργήθηκε από τους οινολόγους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη, με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του νησιού και του πολύπλευρου κρητικού αμπελώνα. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχία Μαλεβιζίου, στο χωριό Βενεράτο, νότια του Ηρακλείου, μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Δαφνές.

Η Καλλιόπη μεγάλωσε στο Βενεράτο, έχοντας άμεση επαφή με τα αμπέλια καθώς ο πατέρας ήταν αμπελουργός. Έφυγε από την Κρήτη για να σπουδάσει οινολογία στην Αθήνα όπου γνώρισε τον Βασίλη Λαδερό που σπούδαζε στην ίδια σχολή. Το 1998 παντρεύονται και το 2000 αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

«Το 2000 ξεκινάει και η προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα οινοποιείο και να παράγουμε εμφιαλωμένα κρασιά αξιοποιώντας τον οικογενειακό αμπελώνα στο Βενεράτο. Λιάσαμε τα πρώτα σταφύλια Λιάτικου για την παραγωγή γλυκού ερυθρού κρασιού καθώς το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Δαφνές, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις. Το 2002 εμφιαλώσαμε το πρώτο κρασί.

Ξεκινήσαμε με πολύ προσεκτικά βήματα αλλά περίσσιο ενθουσιασμό! Δεν διαθέταμε κεφάλαια, όλα ξεκίνησαν από μία αποθήκη. Στην αρχή είχαμε μόνο 3 μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και 5 δρύινα βαρέλια. Αγοράσαμε το οικόπεδο που στεγάζει το οινοποιείο και αρχίσαμε την κατασκευή του. Κάθε κιβώτιο κρασιού που πουλούσαμε το επενδύαμε πάλι στο οινοποιείο, μαζί με τον κόπο μας και την αφοσίωση μας.

Χτίσαμε σταθερές σχέσεις με τους τοπικούς αμπελουργούς και σταδιακά αυξήσαμε την παραγωγή μας.

Προσπεράσαμε τις δυσκολίες που συναντήσαμε λόγω της αγάπης μας για το κρασί και την Κρήτη. Τώρα τα παιδιά μας, που ο ένας σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και ο άλλος οικονομικά, ασχολούνται ενεργά με το οινοποιείο, παράλληλα με τις σπουδές τους.

Σήμερα παράγουμε περίπου 130.000 φιάλες κρασί από τις οποίες το 35% εξάγεται σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μέλος της οικογένειάς μας βάζει την καρδιά του και την ψυχή του στο τελικό κρασί. Η αίσθηση της ιδιοκτησίας, της υπερηφάνειας και της ομαδικής εργασίας είναι εμφανής.

Ο Βασίλης

family 4

Ο Βασίλης είναι ένας παθιασμένος οινοποιός. Σπούδασε οινολογία και απέκτησε εμπειρία σε πολλά οινοποιεία της Ελλάδας. Το όνειρο του πάντα ήταν η παραγωγή των δικών του κρασιών. Είναι ανήσυχο πνεύμα, δεν επαναπαύεται και συνεχώς δοκιμάζει καινούρια πράγματα. Ο άνθρωπος ‘κλειδί’ για το οινοποιείο καθώς βοηθάει στους περισσότερους τομείς. Η παραγωγή είναι ο τομέας όπου αδιαμφησβήτητα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του! Το πάθος και το μεράκι του για την Κρήτη, τον αμπελώνα και τα κρασιά που παράγει δεν μπορούν να κρυφτούν εύκολα. Ο αμπελώνας και το οινοποιείο μοιάζει να είναι το φυσικό του περιβάλλον. Εκεί εκφράζεται και εκφράζει το κρητικό terroir! Για εκείνον η οινολογία και η παραγωγή του κρασιού δεν είναι μόνο μία επιστήμη αλλά μία μορφή τέχνης.

Η Καλλιόπη

family 3

H Καλλιόπη μεγάλωσε στο Βενεράτο, σχεδόν μέσα στους αμπελώνες. Σπούδασε οινολογία και από το 2000 ξεκινούν μαζί με τον βασίλη το οινοποιείο στην γενέτειρα της, αλλά και την οικογένεια τους. Ασχολείται σχεδόν με όλους τους τομείς του οινοποιείου. Είναι ο άνθρωπος που ενορχηστρώνει, που σχεδιάζει, που θέτει στόχους. Που βάζει τα πράγματα σε μία σειρά, σε μία τάξη. Ο άνθρωπος που ασχολείται με την εικόνα του οινοποιείου, με τις δημόσιες σχέσεις με τις εξαγωγές και τα χρηματοοικονομικά.

Ο Τάσος

οινοποίηση κρητικών κρασιών

Ο Τάσος σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμια Αθηνών και έχει ακολουθήσει την ειδίκευση της οινολογίας. Πιστεύει πως η δημιουργία εξαιρετικών κρασιών ξεκινάει από το αμπέλι. Από την αρχή των σπουδών του ασχολείται ενεργά με το κομμάτι της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Οι γνώσεις του, η φρεσκάδα και ο ενθουσιασμός του με τις νέες καινοτόμες τεχνικές τόσο στον αμπελώνα όσο και στην οινοποίηση φέρνουν νέον αέρα που εξελίσσουν ακόμα περισσότερο το οινοποιείο. Ο στόχος του Τάσου μόλις πάρει το πτυχίο του είναι να αποκτήσει εμπειρία και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές του παλαιού και του νέου κόσμου πριν επιστρέψει μόνιμα στο οικογενειακό οινοποιείο.

Ο Στέλιος

family 1

O Στέλιος είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας. Σπουδάζει οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Κρήτης ενώ έχει ολοκληρώσει το WSET Level 2. Στόχος του είναι να συνεχίσει μέχρι το WSET Diploma τουλάχιστον. Η παρορμητικότητα του, η αγάπη του για το κρασί και η εξωστρέφεια του τον έχουν φέρει ήδη στην ομάδα του οινοποιείου. Έχει αναλάβει την οργάνωση του επισκέψιμου οινοποιείου και της φιλοξενίας  τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και της εκπροσώπησης του σε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
tasting wine
Η Εριέττα
τρύγος στον αμπελώνα
Ο Στέλιος
terroir_human factor_harvest
Ο Γιάννης